Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Home » Osallistu toimintaan » Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminta

Setlementti Tampere tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä tasavertaisemman yhteiskunnan puolesta. Vapaaehtoisena voit osallistua toisen ihmisen tasa-arvoiseen kohtaamiseen, auttamiseen ja tukemiseen. Voit myös olla mukana yhteisöllisessä toiminnassa.  Järjestämme setlementtitaloissamme paljon juhlia, retkiä ja tapahtumia, joihin voit tulla vapaaehtoisena auttamaan suunnittelussa, tiedottamisessa, järjestelyissä tai esiintymisessä.

Tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät tai voit hyödyntää jotain erityisosaamista.

Vapaaehtoisena et tee asioita toisen puolesta vaan tuet, rohkaiset ja luotat toiseen, jotta hänen omat vahvuutensa ja voimavaransa pääsevät esiin, kasvavat ja kehittyvät. Vapaaehtoistoiminnassa saat hyvän mielen, arvokasta kokemusta ja kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa.

Tutustu miten voit löytää oman tapasi toimia vapaaehtoisena!

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tärkein voimavara ovat vapaaehtoiset. Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Suurin osa asiakkaistamme on erilaisten väkivaltarikosten uhreja.

Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään tiettyä ammatillista taustaa. RIKUn työntekijät tukevat ja ohjaavat vapaaehtoisia heidän työssään. Kaikki vapaaehtoiset koulutetaan RIKUn toimintaan.

Lue lisää RIKUn vapaaehtoistoiminnasta

Tule vapaaehtoiseksi aikuiseksi Tyttöjen Talolle

Tampereen Tyttöjen Talon vapaaehtoiset ovat aikuisia naisia, joita yhdistää kiinnostus tukea eri-ikäisiä tyttöjä erilaisissa elämäntilanteissa.

Tyttöjen Talon vapaaehtoisen tärkein tehtävä on olla läsnä ja kuunnella sekä toimia aikuisena roolimallina nuorille avoimessa toiminnassa.

Lue lisää Tyttöjen Talosta

Sekasin-chat

Tule vapaaehtoiseksi päivystäjäksi Sekasin-chattiin!

Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille, jotka kaipaavat keskusteluapua elämän muutoksissa, kriiseissä tai mieltä askarruttavissa asioissa.

Chatin päivystäjä on turvallinen, anonyymi aikuinen, jonka tehtävänä on kuunnella ja kohdata chattiin tuleva nuori. Vapaaehtoisena Sekasin-chatissa voit toimia omien aikataulujesi mukaan paikasta riippumatta. Chat on avoinna arkisin 9–24 ja viikonloppuisin 15–24.

Lue lisää Sekasin-chatistä

Kirje tuntemattomalle

Voit kirjoittaa ystävällisen ja voimauttavan kirjeen tai kortin. Kirjeiden tarkoituksena on ilahduttaa kanssaihmisiä ja rohkaista ihmisiä luottamaan selviytymiseen myös vaikeissa elämäntilanteissa.

Voit myös pyytää kirjettä sinulle tai läheisellesi.

Kirjoita tai tilaa kirje

Tule mukaan vapaaehtoiseksi Tassukaverit-toimintaan!

Tassukaverit on eläinavusteista kaveritoimintaa. Tassukaverit käyvät ilahduttamassa lasten, nuorten ja lapsiperheiden arkea.

Tutustu Tassukavereihin

Voimavirta

Voit olla nuorille pelikaverina, juttuseurana tai järkätä jotain ohjelmaa. Voit myös sitoutua Omakaveriksi

Tutustu Voimavirtaan

 

Väkivaltatyössä vapaaehtoisena

Vapaaehtoiset arvokasta osaamista seksuaali- ja perheväkivallasta sekä kriisissä olevien ihmisten kohtaamisesta.

Lue lisää

 

Omavoima

Vapaaehtoisilla on tärkeä rooli muun muassa vertaisryhmien mahdollistajina.

Omavoimassa voit toimia vapaaehtoisena tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin. Omavoiman toiminnassa on mukana vapaaehtoisia erilaisissa rooleissa. Vapaaehtoisilla on tärkeä rooli mm. vertaisryhmien mahdollistajina. Vertaistukiryhmät toimivat vapaaehtoisten voimin.

Jos sinä olet kiinnostunut vertaisohjaajana toimimisesta, niin paras tapa on aloittaa käymällä ryhmissä ensin itse ryhmäläisenä ja sitä myöten halutessasi ottaa roolia myös vastuullisena vertaisohjaajana.

Tutustu Omavoimaan