Mitä setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi videomme: Naapurina setlementti!

Tyttöjen talon edustajia
Home » Uutisarkisto » Tyttöjen Talo on vuoden 2021 vapaaehtoistoimija

Tyttöjen Talo on vuoden 2021 vapaaehtoistoimija

 

Tampereen kaupunki on valinnut vuoden 2021 vapaaehtoistoimijaksi Tampereen Tyttöjen Talon. Setlementti Tampereen Tyttöjen Talo tarjoaa tekemistä, tukea ja turvaa 12–28-vuotiaille pirkanmaalaisille tytöille ja nuorille naisille, sellaiseksi itsensä kokeville sekä omaa tyttöyttään pohtiville. Talon toiminnassa on mukana myös moninainen joukko eri ikäisiä, näköisiä ja taustaisia vapaaehtoisia naisia, joita yhdistää halu tarjota nuorille turvallista läsnäoloa.

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta valitsee ja palkitsee vuosittain vapaaehtoistoimijan kuntalaisten ehdotusten perusteella. Tänä vuonna teemana oli yksinäisyyden ehkäisy.

– Tyttöjen Talon toimintaa pidettiin vaikuttavana ja tässä ajassamme erityisen ajankohtaisena. Myös Tyttöjen Talon maahanmuuttajatyttöjen parissa tehtävää työtä kiiteltiin, kertoo lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Johanna Loukaskorpi.

– Arvostamme isosti tätä tunnustusta ja otamme vuoden vapaaehtoispalkinnon ylpeydellä vastaan, kertoo yksikönjohtaja Annukka Tuovila Tampereen Tyttöjen Talosta.

Tyttöjen Talon toiminnan tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja dialogia eri kulttuuritaustoista tulevien välillä ja edistää yhdenvertaisuutta kertomalla sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyydestä. Sen tavoitteena on myös vahvistaa seksuaaliväkivaltaa kokeneiden valmiuksia ja keinoja traumaattisten kokemustensa käsittelyyn ja lisätä kaikkien kävijöiden tulevaisuususkoa.

Vapaaehtoisten rooli on Tyttöjen Talon arjessa merkittävä. He toimivat juttuseurana, lautapelikaverina ja auttavat läksyissä, ohjaavat kokkiryhmiä, opettavat kädentaitoja ja liikuntaa tai auttavat vaikkapa kesätyön haussa. Myös hiljaisella yhdessäololla on tärkeä paikkansa toiminnassa.

– Olemme luoneet Tyttöjen Talosta yhdessä vapaaehtoisten kanssa paikan arvostaville ja lempeille katseille, rohkaiseville ja kannustaville sanoille, sanoo Annukka Tuovila.

Ei ole mitään, mitä tyttö ei voisi olla tai tehdä

Tyttöjen Talolla on kehitetty vapaaehtoistoimintaa yli 17 vuoden ajan. Tyttöjen Talon on toiminut erilaisten kohtaamisten mahdollistajina ja tarjonnut yli sadalle eri ikäisille naiselle paikan merkitykselliseen ja vaikuttavaan vapaaehtoistoimintaan tyttöyden ja naiseuden teemojen ympärillä.

– Teemme näkyväksi erilaisia tyttönä ja naisena olemisen tapoja sekä toimimme peileinä tytöille rohkaisten heitä kohti oman näköistä tyttöyttä sukupuolisensitiivisistä lähtökohdista, Tuovila kertoo.

Seksuaaliväkivaltatyöntekijä Sini-Satu Kuninkala pohtii, että nyt kun Tyttöjen Talo on kasvanut seitsemäntoistavuotiaaksi, on sen ympärillä ihan toisenlainen maailma, kuin sen syntyessä.

– Tänä päivänä lasikatot murtuvat vauhdilla, eikä ole mitään, mitä tyttö ei voisi olla tai tehdä ja toteuttaa oman näköistään elämää, rohkaisee Kuninkala.

Annukka Tuovila ja kaikki Tyttöjen talon työntekijät haluavat esittää lämpimän kiitoksen kaikille Tyttöjen Talon vapaaehtoistoiminnassa mukana olleille.

Samoin kiitetään lämpimästi jokaista erilaisin lahjoituksin toimintaa tukenutta.

Lahjoitusvarat kohdennetaan asiakastyöhön ja niiden avulla voimme turvata Tyttöjen Talon toimintaa, muistuttaa Annukka Tuovila.

Tampereen kaupunki on jakanut vuoden vapaaehtoispalkinnon vuodesta 2015 lähtien. Palkinnolla kaupunki haluaa nostaa esiin tamperelaisia vapaaehtoistyön ruohonjuuritason tekijöitä, jotka ovat kannustavia esimerkkejä ja tuovat iloa, tukea, voimavaroja ja toivoa niille, joiden kanssa he toimivat.

Lisätietoja

Tampereen Tyttöjen Talo Yksikönjohtaja Annukka Tuovila p. 050 465 0882 annukka.tuovila(at)setlementtitampere.fi

Hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen puhelin 040 800 7874 sähköposti Jaana.Ylanen@tampere.fi

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi puhelin 040 806 3691 sähköposti Johanna.Loukaskorpi@tampere.fi