Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Piia Niilola
Home » Uutisarkisto » Piia Niilola tuo digiasiantuntemusta setlementtitoimintaan

Piia Niilola tuo digiasiantuntemusta setlementtitoimintaan

”Aina kun puhutaan digistä, pitää meidän puhua enemmän ihmisistä! Meistä jokaisella on oikeus itseään miellyttävään, hyvään ja juuri itselleen parhaiten toimivaan arkeen”, toteaa Pirkanmaan Setlementtipalvelut Oy:n liiketoiminnan kehittäjä Piia Niilola.

Piia Niilola aloitti uudessa tehtävässä 1.3.2024. Hän on työskennellyt järjestölähtöisen toiminnan äärellä kymmenen vuoden ajan pääosin eri kehittämistehtävissä sekä palvelutuotannon puolella niin palveluohjauksen kuin asumisyksikön vastaavan roolissa. Työkokemusta on karttunut myös Digi- ja väestötietovirastosta, jossa hän työskenteli erityisasiantuntijana digituen kehittämisen äärellä. Koulutukseltaan Piia on sosiaali- ja terveysalan palveluiden ja liiketoiminnan johtaja, toimintaterapeutti YAMK ja opintoja on kertynyt rutkasti myös mm. digitalisaation, viestinnän ja projektinjohtamisen ääreltä.

”Huomasin heti, että Piian saa hihkumaan innosta, kun käsittelyyn otetaan osallisuuskysymykset ja arjen toimivien digiratkaisuiden haasteet. Samaa innostusta löytyy, kun pohdimme yhtiömme kasvun ja brändin kirkastamisen kysymyksiä”, kiittää toimitusjohtaja Mervi Janhunen.

Setlementti Tampere ry:n kokonaan omistama, vuonna 2018 perustettu Pirkanmaan Setlementtipalvelut Oy tuottaa tukea tarvitseville aikuisille sujuvaa arkea mahdollistavia palveluita.  OmaPolku-yksikkö tuottaa taide- ja kulttuuripainotteista työ- ja päivätoimintaa kehitysvammaisille henkilöille ja TUAS tarjoaa tuettua asumista 18–29-vuotiaille nuorille, joiden arjen rakenteita haastavat päihde- ja mielenterveysongelmat. Yhtiö tuottaa myös työnohjauspalveluita.

Sote-kenttä on isossa myllerryksessä. Hyvinvointialueiden aloittamisen myötä palvelut ovat monin tavoin liikkuvassa tilassa, ja tilannetta haastaa talouden niukentuvat näkymät. Samaan aikaan on havaittavissa sote-palveluiden tarpeen kasvu. Paljon on puhetta rahasta sekä ennen kaikkea sen puutteesta. Juuri nyt on erityisen tärkeää nähdä, mitä hyvää on järjestötaustaisen organisaation tavassa tarkastella tätä toimintaympäristöä.

”Erityisen vaikuttavaksi koen juuri arvotaustasta nousevat periaatteet. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton organisaatio, jonka arvoissa on yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä ajassa uudistuva toimijuus, vastaa väkevästi omaa näkemystäni tästä tärkeästä työstä. Meidän tehtävämme Setlementtipalveluissa on tuottaa kustannusjärkeviä, laadukkaita ja ihmiskeskeisiä palveluita, jonka vuoksi sujuva kumppanuus niin Pirhan kuin alueen muiden toimijoiden kanssa on elinehto”, toteaa Piia.

Piian pitkän linjan kokemus toimivien digipalveluiden kehittäjänä on tärkeä lisä myös omistajayhteisön, Setlementti Tampereen näkökulmasta. ”Digitalisaation kohdalla kuullaan usein vanhat ja ummehtuneet vitsit siitä, kuinka kaikki hautautuu ruutujen taakse. Tahdon haastaa tätä ajatusta ja kokemuksesta tiedän, että digi on väylä tarjota ihmisille mahdollisuuksia toistensa kohtaamiseen. Enää ei kaupan seinällä mainosteta jumppakerhoa tai kahvirinkiä, mutta verkon avulla löytyy helposti itselleen mieleisiä kohtaamisen mahdollisuuksia. Meidän kehittäjien tehtävänä on pitää huoli, että ne digisti tehdyt ratkaisut ovat oikeasti saavutettavia ja kohderyhmälleen aidosti hyötyä tuovia. Ja faktahan on, että ihan jokainen meistä tarvitsee tukea digin käyttöön sekä mahdollisuuksia opetella itselleen tärkeitä digitaitoja”, muistuttaa Piia.

”Arvolähtöisen liiketoimintamme mottona on Haluamme saada ihmiset voimaan hyvin. On hienoa, että saimme liiketoimintaamme vahvistamaan ajan hermolla elävän kehittäjän”, iloitsee toimitusjohtaja Janhunen.

Kuva: Mikko Käkelä.

Yhteydenotot:

Piia Niilola
liiketoiminnan kehittäjä
Pirkanmaan Setlementtipalvelut Oy
050 466 9101
piia.niilola@setlementtitampere.fi

Mervi Janhunen
toimitusjohtaja
Pirkanmaan Setlementtipalvelut Oy
050 439 0535
mervi.janhunen@setlementtitampere.fi