Hae apua

Hae apua, aihekuva
Home » Palvelut » Väkivaltatyö » Välitä! – seksuaaliväkivaltatyö » Seksuaaliväkivalta – hae apua

TÄMÄ SIVU EI OLE TOISTAISEKSI VOIMASSA!
Klikkaa logoa vasemmassa yläkulmassa päästäksesi Setlementti Tampereen viralliseen sivustoon.

Seksuaalinen väkivalta vaikuttaa aina useisiin ihmisiin. Kokijan ja tekijän lisäksi sen vaikutukset ulottuvat myös molempien läheisiin. Tapahtuneesta on usein vaikea puhua, ja moni haluaisi vain unohtaa koko asian. Välttely ei kuitenkaan auta toipumaan tapahtuneesta. Siksi on tärkeää hakea itselleen apua ja tukea mahdollisimman pian.

Apua on saatavilla kaikille, joita tapahtuma on koskettanut.

Jos olet kokenut seksuaaliväkivaltaa

Välitä! tarjoaa keskusteluapua seksuaaliväkivallasta aiheutuneisiin kriisitilanteisiin. Yksiköstä saa lyhytkestoista apua silloin kun sinulla ei ole muuta hoitokontaktia. Tapaamisten aikana käsitellään trauman vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin, siitä aiheutuvia oireita, niiden hallintaa sekä voimavarojen löytymistä arkeen.

Voit saada kriisiapua nopeasti tapahtuneen jälkeen tai myöhemmin, kun tapahtuneesta johtuva oireilu kriisiyttää arjen. Tapaamisiin voit tulla yksin tai läheisen kanssa. Kriisiavussa tuetaan jaksamistasi arjessa, keskitytään sinulle tärkeisiin asioihin ja autetaan sinua saamaan tarvittaessa lisätukea ja jatkohoitoa. Kriisiapu on maksutonta.

Yhteydenotot ja ajanvaraus

puh. 045 279 8090 (arkisin klo 9-15), vain puhelut, ei tekstiviestejä!
tai valita-yksikko@setlementtitampere.fi
käyntiosoite: Nalkalankatu 12 G (2. krs), Tampere

Kivilaattapolku nurmella

Jos olet joutunut raiskauksen tai sen yrityksen kohteeksi

Älä peseydy tai vaihda vaatteita. Mene lääkäriin, vaikka näkyviä vammoja ei olisikaan. Älä jää yksin vaan hae apua. Pyydä tueksesi joku läheinen henkilö, johon voit luottaa. Halutessasi voit pyytää nais- tai miespuolisen työntekijän hoitamaan asiaasi.

Hakeudu mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen lääkäriin! Jos tapahtuneesta on alle 1kk, mene suoraan Seri-tukikeskukseen:

Seri-tukikeskus (24/7):
Tays Keskussairaala
Elämänaukio 2, Tampere
D-rakennus
Naistentauti- ja raskauspäivystys 3. kerros
puh. 044 472 8002

Tukikeskukseen voit hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen (esim. poliisin) ohjaamana kaikkina vuorokaudenaikoina, lähetettä ei tarvita. Seksuaaliväkivallan uhrilla on oikeus kaikkiin Seri-tukikeskuksen palveluihin riippumatta siitä, tehdäänkö rikosilmoitusta. Seri-tukikeskuksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.

Jos tapahtuneesta on yli 1kk, niin varaa aika lääkärille omasta terveyskeskuksestasi tai opiskelu- tai työterveydestäsi.

On normaalia reagoida

Raiskaus tai raiskausyritys on järkyttävä ja traumaattinen kokemus. Sen seurauksena saatat kokea voimakkaita psyykkisiä ja fyysisiä reaktioita. Psyykkisiä reaktioita ovat esimerkiksi pelon, syyllisyyden ja häpeän tunteet sekä voimattomuus. Fyysisiä reaktioita voivat olla esimerkiksi univaikeudet ja pahoinvointi. Raiskaus ja sen yksityiskohdat voivat pyöriä mielessäsi hallitsemattomasti. Sinulla voi olla muistivaikeuksia ja arkipäiväisistä asioista suoriutuminen saattaa olla vaikeaa. Reaktiot ja niiden kesto vaihtelevat yksilöllisesti. On kuitenkin luonnollista ja normaalia reagoida järkyttävään tapahtumaan.

Älä jää yksin

Anna itsellesi lupa tukeutua toisiin ihmisiin. Perheen ja läheisten ihmisten tuki ja läsnäolo ovat tärkeitä. Aina läheiset ihmiset eivät kuitenkaan tiedä millaista apua ja tukea tarvitset, sillä tapahtunut järkyttää myös heitä. Käänny ammattiauttajan puoleen. On järkevää hakea apua. Apua tarjoavat valtakunnallisesti mm. Seri-tukikeskukset, Raiskauskriisikeskus Tukinainen, Tyttöjen talot ja Rikosuhripäivystys. 

Puhu ja tunne

Älä yritä unohtaa tapahtunutta. Unohtaminen voi helpottaa oloasi väliaikaisesti, mutta se lisää vaikeuksia pitkällä tähtäimellä. Käy läpi tapahtuneeseen liittyviä tunteita, muistikuvia ja ajatuksia. Puhuminen, kirjoittaminen tai esimerkiksi maalaaminen auttavat. Keskustele tapahtuneesta yhä uudestaan. Puhu, vaikka häpeäisit kokemustasi ja tunteitasi. Raiskauksen kuvaaminen auttaa sinua saamaan tapahtuneesta järjestyneemmän kuvan, jolloin sinun on helpompi hallita sitä mielessäsi. Anna tunteillesi tilaa. Suru, ärtyneisyys, pettymys ja viha ovat tyypillisiä tunteita. Tunteiden kokeminen ja niistä puhuminen auttavat. Voimakkaatkin tunnereaktiot ovat normaaleja ja yleensä tilapäisiä.

Ole hyvä itsellesi

Pyri säilyttämään arjen rutiinit. Tutut arjen toiminnot tuovat turvallisuutta. Huolehdi ravinnon saannistasi ja riittävästä unesta. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta tilapäisen unilääkityksen tarpeesta. Työssä selviytyminen voi olla vaikeaa. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Pyydä sairaslomaa. Etsi vastapainoa mukavista asioista ja anna itsellesi lupa nauttia niistä. Tee niitä asioita, jotka ovat auttaneet sinua selviytymään aiemmista vaikeista tilanteista. Lepää ja rentoudu aina kun mahdollista. Liikunta on tärkeää, sillä se auttaa kehoasi palautumaan stressitilasta. Ajoittain saatat kokea tapahtuneen kaukaiseksi ja epätodelliseksi. Silloin mielesi lepää ja voit kerätä voimia selviytymiseesi.

Tee rikosilmoitus

Seksuaalisen väkivallan eri muodot ovat rikoksia. Lain mukaan myös oman puolison raiskaaminen on rikos. Tee rikosilmoitus. Ota oma luotettava läheisesi mukaan poliisilaitokselle, tai pyydä tukihenkilöä Rikosuhripäivystyksestä. Raiskauksen tai raiskausyrityksen uhri on oikeutettu maksuttomaan oikeusapuun tai tukihenkilöön. Ota yhteys asianajajaan, apua asianajajan löytämiseen saat Rikosuhripäivystyksestä. Poliisin puoleen voit kääntyä paitsi tehdäksesi rikosilmoituksen, myös saadaksesi tietoa ja ohjausta.

Yhteystiedot – Tältä sivulta löydät yhteystiedot lähimmälle poliisilaitoksellesi. – Poliisi

Rikosuhripäivystys:

http://www.riku.fi

Saat tietoa ja tukea luottamuksellisesti myös seuraavilta tahoilta:

Nollalinja 080005005

www.tukinainen.fi

www.nettitukinainen.fi

 

 

Jos olet tehnyt tai pelkäät tekeväsi seksuaaliväkivaltaa

Pyöriikö mielessäsi kysymyksiä:

  • Meninkö liian pitkälle?
  • Painostinko toista seksiin?
  • Rikoinko toisen rajoja?
  • Hyväksikäytinkö toista?
  • Ovatko fantasiani sallittuja?

Mitä jos hakisitkin apua?

Tarjoamme matalan kynnyksen keskusteluapua, jos sinun epäillään tehneen/ olet tehnyt seksuaalirikoksen tai olet vasta huolissasi omista seksuaalisista ajatuksistasi tai toiminnastasi. Yhteyttä voivat ottaa myös tällaisten henkilöiden läheiset.

Voit keskustella tilanteestasi ja sen vaikutuksista elämääsi ammattilaisen kanssa puhelimitse, etäyhteydellä tai kasvotusten. Keskusteluissa voimme puhua myös siitä, mikä auttaisi selviytymään ja ehkäisemään vastaavia tilanteita jatkossa.

Voimme tarjota henkilökohtaisia tapaamisia maksimissaan 5 kertaa, jonka jälkeen  työskentelyä on mahdollisuus jatkaa Uusi Suunta -yksilökuntoutuksena. Lisätietoja Uusi suunta-ohjelmasta saat tästä.

Välitä rajoista -hankkeen avulla voimme tarjota myös  pidempiaikaista tukea. Se on Oikeusministeriön rahoittama kehittämishanke, jonka  työntekijä työskentelee osana Välitä! -työryhmää. Hanketyöntekijän yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä.

Tarvittaessa autamme myös muun avun ja jatkotuen löytämisessä.

Voit ottaa yhteyttä meihin myös nimettömänä. Keskustelut ovat luottamuksellisia, ja palvelumme maksuttomia.

Tulostettavan esitteen löydät tästä.

Uusi suunta – yksilökuntoutusohjelma

Välitä!-yksikkö tarjoaa mahdollisuuden suorittaa Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa kehitetyn Uusi suunta -yksilökuntoutusohjelman.

Kenelle:

Sinulle, joka olet huolissasi haitallisesta
seksuaalisesta toiminnastasi tai fantasioistasi.

Myös sinulle, joka olet epäiltynä tai
syyllistynyt seksuaalirikokseen.

Mitä:

Ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä
omasta toiminnastasi ja vähentää riskiä
haitalliseen seksuaaliseen toimintaan jatkossa.

Tapaamisissa käydään läpi elämäntilannettasi ja etsitään yhdessä keinoja, joilla voit lisätä hyvinvointiasi ilman, että rikot seksuaalisella toiminnallasi toisten rajoja tai seksuaalioikeuksia.

Ohjelmaan kuuluu 16 tapaamista kerran viikossa. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi.
Keskustelut ovat luottamuksellisia ja käynnit maksuttomia.

Kuka tarjoaa:
Välitä! -yksikön kriisityöntekijät, jotka ovat käyneet Uusi suunta- menetelmäkoulutuksen ja joilla on erityisosaamista seksuaalisesta väkivallasta tekijöiden auttamiseen.

Tiedustelut ja ajanvaraus:

puh. 045-2798090
tai valita-yksikko@setlementtitampere.fi

Uusi Suunta mainos

Muita auttavia tahoja:

Jos olet uhrin läheinen

  • Ohjaa uhri lääkäriin, jos hän ei ole vielä käynyt siellä.
  • Rohkaise uhria hakemaan ammattiapua. Hän voi pelätä yksin liikkumista. Tarjoudu lähtemään mukaan esimerkiksi lääkärissä käyntiin ja poliisiviranomaisten tapaamiseen.
  • Älä jätä uhria yksin. Ole läsnä tai varmista, että hänen luonaan on henkilö, johon uhri luottaa.
  • Arjen rutiinien säilyttäminen on tärkeää. Auta häntä huolehtimaan perustarpeista: ruokailusta ja nukkumisesta.
  • Kuuntele, ole läsnä ja lähellä.  Anna hänen puhua siitä mistä hän haluaa, myös arkisista asioista puhuminen on tärkeää. Tärkeää on tieto siitä, että olet tarvittaessa käytettävissä.
  • Vakuuta, että olet hänen tukenaan ja että uskot häntä. Kerro hänelle, että tapahtunut ei ole hänen syytään.
  • Kuuntele ja kysy suoraan, millaista apua hän itse toivoo.
  • Toisinaan on vaikea löytää oikeita sanoja. Lohdutusta ja turvaa tuo sanojen sijaan se, että pysyt lähellä ja osoitat välittäväsi.
  • Läheistäsi kohdannut järkyttävä tapahtuma koskettaa myös sinua. On tärkeää, että huolehdit myös omasta jaksamisestasi. Tarvitset voimia voidaksesi auttaa läheistäsi. Tunnista myös omat auttamisen rajasi. Harkitse omaa tarvettasi keskustella asiasta jonkun luotettavan henkilön tai ammattiauttajan kanssa.

Välitä!-yksikön kriisiapu on tarkoitettu myös uhrin läheisille!

Yhteydenotot ja ajanvaraus

puh. 045 279 8090 (arkisin klo 9-15), vain puhelut, ei tekstiviestejä!
tai valita-yksikko@setlementtitampere.fi
käyntiosoite: Nalkalankatu 12 G (2. krs), Tampere

 

Jos olet tekijän läheinen

Tieto siitä, että oma läheinen on syyllistynyt tai häntä epäillään seksuaalirikoksesta tai hän on riskissä tehdä seksuaalirikoksen, on usein sokki ja herättää paljon kysymyksiä ja vaikeita tunteita. On hyvin tärkeää, että kaikki asianosaiset saavat apua.

Välitä!-yksikön kriisiapu on tarkoitettu myös sinulle, jos läheisesi on syyllistynyt seksuaalirikokseen, tai olet huolissasi hänen haitallisesta seksuaalisesta toiminnastaan!

Yhteydenotot ja ajanvaraus

puh. 045 279 8090 (arkisin klo 9-15), vain puhelut, ei tekstiviestejä!
tai valita-yksikko@setlementtitampere.fi
käyntiosoite: Nalkalankatu 12 G (2. krs), Tampere