Jani Lindroos nosti Aamulehden haastattelussa (AL 6.10.2024) esiin tärkeitä näkökulmia, jotka ovat jääneet sivuun viime viikkojen romaneja ja väkivaltaa koskevassa uutisoinnissa ja keskustelussa. Romanien eriarvoisuus ulottuu pitkälle historiaan, ja vanhat ennakkoluulot ovat sitkeästi juurtuneet suomalaiseen yhteiskuntaan.
Vuoteen 2030 asti ulottuvassa Suomen romanipoliittisessa ohjelmassa on läpileikkaavana periaatteena romanien yhdenvertaisuuden edistäminen sekä osallisuuden ja osallistumisen tukeminen. Yhtenä keskeisenä keinona tähän on romanivastaisuuden kitkeminen yhteiskunnan rakenteista puuttumalla rakenteelliseen, institutionaaliseen sekä yksilö- ja väestösuhdetasolla ilmenevään syrjintään.
Setlementti Tampereen romanityö on mukana THL:n koordinoimassa uudessa EU-rahoitteisessa hankkeessa, joka vahvistaa romanien aktiivista toimijuutta Pirkanmaalla. Tavoitteenamme on parantaa palveluiden yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta romaneille.
Romaneja kohtaavat ammattilaiset niin kunnissa, hyvinvointialueella kuin vaikkapa oppilaitoksissa tarvitsevat tietoa romanikulttuurista ja romanien kohtaamista ennakkoluuloista, jotta Lindroosinkin esiin nostamiin haasteisiin voidaan tehokkaasti puuttua.
Kun palvelujärjestelmän työntekijät saavat tietoa romanikulttuurin erityispiirteistä ja asiakaskokemus on myönteinen, se auttaa myös molemminpuolisten ennakkoluulojen purkamisessa. Se puolestaan helpottaa romanien hakeutumista heille kuuluviin palveluihin silloin, kun he ovat syrjäytymisvaarassa, vaikeassa tilanteessa tai muussa erityisiä riskejä sisältävässä elämänvaiheessa.
Väkivaltaa kokeneille ihmisille on turvattava riittävät palvelut kulttuuritaustasta huolimatta. Samoin on saatava oikea-aikaista ohjausta ja neuvontaa konflikteihin ja tilanteisiin, joissa on käytetty väkivaltaa tai havaittu sen uhkaa. Setlementti Tampereen väkivaltatyössä on jo pitkään tehty eri yhteisöjen kanssa työtä, joka kannustaa vuoropuheluun myös kunniaan liittyvistä kysymyksistä. Keskiössä on väkivallattomien ratkaisujen löytäminen.
Uskomme yhteistyön voimaan. Samalla on tärkeää, että nostetaan esiin uudenlaisia roolimalleja, positiivisia esimerkkejä ja onnistumisia, jotka tukevat myönteisen romani-identiteetin kehittymistä. Se vie eteenpäin kahdensuuntaista integraatiota, jossa myös pääväestö oppii romanikulttuurista.
Tomi Kuhanen
Hanketyön johtaja
Michelle Kasa
Projektikoordinaattori
Aktiivinen toimijuus – yhdenvertaisuutta, syrjimättömyyttä ja osallisuutta edistävät palvelut -hankkeen Setlementti Tampereen osahanke