Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Home » Uutisarkisto » Manse Pride-viikko humuaa jälleen rakkautta ja yhdessäoloa

Manse Pride-viikko humuaa jälleen rakkautta ja yhdessäoloa

Tampereella vietetään Manse Pride-viikkoa 10.6.-16.6.2024. Tapahtumaviikko järjestetään jo 10. kerran ja tämän vuoden teemalause kuulukin: ”Yhdessä entistä vahvempina”. Sateenkaareva kulkue marssii Tampereen kaduilla lauantaina 15.6. kello 14 alkaen. Värikäs marssi ihmisoikeuksien puolesta starttaa Raatihuoneen edestä Hämeenkatua pitkin Sorsapuistoon, jossa kaikille avoin puistojuhla voi alkaa.

Myös Setlementti Tampere ry täyttää tänä vuonna kymmeniä; elokuussa tulee täyteen 30 vuotta setlementtitoimintaa. Oma tunnuslauseemme ”rohkeasti ihmisen puolella” sopii varsin oivallisesti Mansepriden tämän vuoden teemalauseeseen, sillä myös setlementtityön ydintä on yhteisötyö, johon esimerkiksi kohtaamispaikkatoimintamme kuuluvat. Lisäksi tarjoamme tietoa, tukea ja toimintaa hyvin moninaisille ihmisjoukoille. Kohtaamme kaikessa työssämme myös marginalisoituja ihmisiä, kuten maahanmuuttajataustaisia, erityistä tukea tarvitsevia ja neuromoninaisia ihmisiä.

Reetta Kevätniemi kertoo:

Kirjoitin viime vuonna samoihin aikoihin artikkelin aiheesta ”Toteutuuko neurokirjon sateenkaari-ihmisten oikeudet yhdenvertaisesti”. Valitettavasti edelleen ihmiset, jotka kuuluvat näihin molempiin vähemmistöryhmiin, kuvaavat edelleen arjessaan moniperusteisia syrjintäkokemuksia. Haluan sanoa teille kaikille: me näemme teidät, olemme rohkeasti myös teidän puolellanne. Konkreettisesti tämä esimerkiksi näkyy työssämme siten, että olemme tänä päivänä myös osa eduskunnan Nepsy-verkostoa.

Manse Pride-viikon viimeinen päivä on myös maailmanlaajuinen Neurodiversity pride day, eli suomeksi neuromoninaisuuden pride. Työskentelen itse Omavoiman yksikössä, jonka kohderyhmää ovat neuromoninaisuuden piirteitä omaavat aikuiset sekä heidän läheisensä ja heidän parissaan työskentelevät ammattilaiset. Toimintamme tavoitti viime vuonna yli 3000 yksittäistä kävijää, joka mielestäni kertoo toiminnan tarpeellisuudesta sekä vaikuttavuudesta. Yksittäisistä toimintamuodoista haluan nostaa esille vertaistuki-toimintamme, joka pyörii vapaaehtoistemme voimin. Osa ryhmistämme on yhteistyöryhmiä muiden järjestöjen kanssa, kuten Manse Pride-viikkoakin järjestävä Sinuiksi ry, jonka kanssa yhteistyössä toteutetaan jo kuudetta vuotta Neurokirjon sateenkaarivertaisryhmä. Suuri kiitos teille kaikille vapaaehtoisille, ilman teitä ei ole meitä.

Vapaaehtoistoimintaan ja järjestöihin kohdistuvista leikkauksista on keskusteltu mediassa varsin tiiviisti kuluneen kevään aikana, tästä myös Setlementti Tampere ry:n toiminnanjohtaja kirjoitti vaikuttavan artikkelin Aamulehteen.

Vaikka ajat ovat epävakaat, on kuitenkin tärkeä muistaa myös, että nyt on aika juhlaan. Ilo, ylpeys ja juhla moninaisuudesta, erilaisuudesta, yhteisöistä ja liittolaisista. Siksi haluankin päättää artikkelin ilmoittamalla, että Setlementti Tampere ry:n yhdenvertaisuustyön yksikkö järjestää tänä vuonna 16.6. tapahtuman Neurodiversity pride X Mansepride, osana Manse Pride-juhlaviikkoa. Tavoitteemme on ollut tarjota Pride-viikolle tapahtuma, jonka suunnittelun keskiössä on huomioitu neuromoninaisuus, tapahtumaa ovat suunnitelleet myös neurokirjon ihmiset.

Haluamme kutsua kaikki ikärajattomaan tapahtumaamme, erityisesti teidät neurokirjavat sateenkaari-ihmiset! Tapahtumassa mm. pop-up seksuaalineuvontaa, kipinä-kiusaamisväkivaltatyön pop-up piste, pinssipajaa sekä avoimelle yleisölle ensiesityksensä saa tapahtumassa dokumenttielokuva: Hiljainen ADHD (tuottaja ja ohjaaja Panu ”prinssi” Palm). Tapahtumassa on huomioitu aistiesteettömyys ja noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. ”

 

Voit kurkata lisää mitä kaikkea Tampereen sateenkaarenvärisellä viikolla tapahtuu Mansepriden nettisivuilta!