Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Home » Uutisarkisto » Lindforsinkadun yhteisössä opetellaan elämänhallintaa pienin askelin

Lindforsinkadun yhteisössä opetellaan elämänhallintaa pienin askelin

Etsitkö tuetun asumisen paikkaa?

TUASin Lindforsinkadun yhteisöön voidaan ottaa muutama uusi asukas kesällä 2023🙂!

Mikä on TUAS?

Lindforsinkadun yhteisössä Hervannassa on 15 tuetun asumisen paikkaa 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille. Palvelun järjestää Pirkanmaan Setlementtipalvelut Oy. Asukkaat asuvat omissa yksiöissään Setlementtiasunnot Oy:n vuokralaisina.

Tuettuun asumiseen tullaan kaupungin sosiaalitoimen kautta. Nuori aikuinen voi tarvita tukea esimerkiksi päihteiden käytön, mielenterveysongelmien tai neuropsykiatristen haasteiden vuoksi. Jokaiselle asukkaalle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma.

Tavoitteena on nuoren voimavarojen ja osallisuuden vahvistaminen. Aluksi jokaiselle asukkaalle tehdään kolmen kuukauden sopimus, jonka jälkeen sitä tarkastellaan yhdessä. Ensimmäisen kuukauden ajan asukkaille annetaan muuttorauha, jonka aikana he voivat tutustua taloon ja muihin asukkaisiin. Kolmen kuukauden asumisen jälkeen tuen tarpeet arvioidaan sekä kirjataan tuetun asumisen tavoitteet. Asiakkuus kestää yleensä noin 1,5–2 vuotta.

Valmiuksia itsenäiseen elämään

Yhteisössä asukkaat saavat monipuolista tukea, joka tähtää arjen sujumiseen sekä nuoren sosiaalisen toimintakyvyn, itsetuntemuksen ja -arvostuksen vahvistamiseen. Toiminta perustuu asukkaan ja ohjaajien keskinäisen luottamuksen rakentamiseen.

Hyvän arjen rakentaminen lähtee pienistä onnistumisista. Onnistumisia ovat esimerkiksi se, että on käynyt koulussa, ollut päihteettä, jaksanut hoitaa viranomaisasioita, ollut tupakoimatta tai käynyt pyöräilemässä. Myös haasteelliset asiat on hyvä tunnistaa ja yrittää parantaa niitä. Haasteita voivat olla aamuheräämiset, kodin siisteydestä huolehtiminen, tupakointi tai tapaamisiin meneminen.

Asukkaat tapaavat ohjaajan vähintään kerran viikossa säännöllisissä yksilötapaamisissa. TUASin ohjaajat ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Ohjaajat auttavat asukkaita esimerkiksi hakemaan Kelan etuuksia. He tukevat asukkaita luomaan mielekkään päivärytmin, löytämään sisältöä ja tekemistä päiviinsä sekä luomaan omat verkostot.

Yhteisöllinen asuminen konkretisoituu esimerkiksi asukkaiden yhteisillä aamiaisilla. Talossa on yhteinen kerhotila, jossa asukkaat voivat kokoontua vaikkapa tekemään käsitöitä.

Lue lisää: Tuettu asuminen – Setlementti Tampere