Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Home » Uutisarkisto » Jane Addams oli setlementtityön pioneeri

Jane Addams oli setlementtityön pioneeri

Jane Addams (1860–1935) oli yhdysvaltalainen sosiaalipoliitikko, sosiologi, filosofi ja kirjailija sekä rauhanliikkeen vaikuttaja. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon ensimmäisenä yhdysvaltalaisena naisena vuonna 1931.

Addams perusti Chicagoon vuonna 1889 Hull House -setlementtitalon, joka on toiminut esikuvana kohtaamispaikoille ja maahanmuuttajien kotoutumistyölle. Hull Housen toimintaan kuuluivat muun muassa aikuisten iltakoulu, kirjasto, lastenkerhot ja taidegalleria.

Addams vastusti yhteiskunnassa vallitsevia kulttuuri- ja luokkaeroja ja työskenteli sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Hänen mielestään jokaiselle tuli taata yhtäläiset oikeudet oman elämän kehittämiseen.

 

Opinnäytetyöt ja tutkimukset kunnioittavat Jane Addamsin perintöä

 

Jane Addams -päivää vietetään setlementtiliikkeessä syyskuun kuudentenä päivänä, hänen syntymäpäivänään.

Setlementti Tampereessa päivä on myös opinnäyte- ja tutkimustyöpäivä, jolloin esitellään vuoden mittaan valmistuneita töitä. Opinnäytetyöt tuottavat arvokasta tutkimustietoa setlementtityön eri alueista – parhaimmillaan ne tarjoavat ratkaisuja työn käytännön kysymyksiin.

Tänä vuonna esitellään opinnäytetyöt aggressionhallinnan opettelusta ryhmässä, maahanmuuttajanaisten kotoutumisen tuesta, kehitysvammaisten henkilöiden ja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden sosiaalisen median käytöstä ja tukiryhmän vaikutuksesta seksuaaliväkivallasta selviytymiseen.

Opinnäytetyöt on tehty yhteistyössä Setlementti Tampereen Perheväkivaltaklinikan, naisten kohtaamispaikka Naistarin, Yhdenvertaisuusyksikön ja Väkivalta- ja kriisityön yksikön Välitä! -seksuaaliväkivaltatyön työryhmän kanssa.

Kiitokset opiskelijoille!

 

Lue lisää opinnäytteistä:

Heinalahti_Heljasvaara.pdf (theseus.fi)

Aaltonen_Kinnunen.pdf (theseus.fi)

Laeste­_Purhonen.pdf (theseus.fi)

Ollila_Oili_Tshimanga_Aino.pdf (theseus.fi)