Home » Uutisarkisto » Välitä rajoista! -jatkohanke kehittää palveluja erityisesti neurokirjolla oleville ja maahanmuuttajataustaisille

Välitä rajoista! -jatkohanke kehittää palveluja erityisesti neurokirjolla oleville ja maahanmuuttajataustaisille

Välitä rajoista! -jatkohanke jatkaa arvokasta työtä seksuaaliväkivallan potentiaalisten tekijöiden parissa. Jatkohankkeessa panostetaan erityisesti tavoittamaan aiempaa enemmän neurokirjolla olevia sekä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Tavoitteena on kehittää palveluita vastaamaan entistä paremmin näiden ryhmien erityistarpeita.

Työtä tehdään yli 15-vuotiaiden kanssa, jotka ovat rikkoneet tai pelkäävät rikkovansa toisen seksuaalisia rajoja. Apua tarjotaan myös heidän läheisilleen. Palvelu on asiakkaille maksutonta. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

Tapaamisia voidaan järjestää joustavasti sekä etänä että paikan päällä asiakkaan toiveiden perusteella. Käyntien määrää ei ole rajattu, vaan niitä voidaan sopia asiakkaan tarpeiden mukaan. Pidempiaikaisella työskentelyllä saavutetaan luonnollisesti parempia tuloksia. Välitä rajoista! -jatkohankkeessa etsimme jokaiselle sopivia keinoja, jotka mahdollistavat rikoksettoman elämän.

Käytössämme on muun muassa Uusi Suunta -yksilökuntoutusohjelma, joka sisältää yhteensä 16 käyntiä. Nuoremmille asiakkaille on kehitetty laajempi työskentelymetodi, jota kuvataan Nuorten hankkeemme tekemässä 
oppaassa. Nuorimpien tekijöiden kohdalla voimme tarvittaessa tavata myös vanhempia.


Lomake Uusi Suunta -menetelmästä.


Palvelua kehitetään sopivammaksi neurokirjolla oleville sekä maahanmuuttajataustaisille

Jatkohanke kehittää työskentelytapoja niin, että ne sopivat jatkossa paremmin myös neurokirjolla oleville sekä maahanmuuttajataustaisille asiakkaille. Neurokirjolla olevia asiakkaita on tavoitettu hyvin jo aiemmilla hankekausilla, mutta maahanmuuttajataustaiset asiakkaat eivät ole vielä löytäneet palvelua. Jatkohankkeessa panostetaan erityisesti heidän tavoittamiseensa.

Neurokirjon piirteet voivat lisätä riskiä seksuaalisten rajojen ylittämiseen esimerkiksi vuorovaikutushaasteiden vuoksi. Maahanmuuttajataustaisia seksuaalirikoksesta epäiltyjä tulee viranomaisten tietoon suhteellisen paljon, mutta heitä on ohjautunut tekijöille suunnattuihin palveluihin toistaiseksi melko vähän.


Rajat-ryhmä käynnistymässä

Tähän saakka on pääasiassa tehty yksilötyötä, johon asiakkaat ovat hyvin motivoituneita, mutta ryhmään mukaan lähtemiseen on asiakkailla ollut toistaiseksi korkea kynnys.  Työntekijäpuolella on selkeä näkemys siitä, että vertaistuellisesta ryhmästä olisi apua osallistujilleen. Nyt on kehitetty vertaistuellinen Rajat-ryhmämalli, joka käynnistyy vielä tämän vuoden aikana joko yhteistyössä vankiloiden kanssa tai etäryhmänä verkossa. Jos pilotti onnistuu, jatkohanke järjestää ryhmätoimintaa myös ensi vuonna.

Oikeusministeriö rahoittaa Välitä rajoista! -jatkohanketta ajalla 1.5.2025–31.12.2026.