Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Home » Uutisarkisto » Setlementtityö edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta

Setlementtityö edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta

Kolmivuotinen projekti tukee osallisuutta ja oman elämän hallintaa.

IFS Fostering Social Justice on Ranskan Setlementtiliiton käynnistämä kolmivuotinen projekti, joka tähtää eurooppalaisten setlementtien yhteistyön vahvistamiseen. Osallistujamaat ovat Ranska, Italia, Saksa, Suomi, Ruotsi, Espanja, Unkari, Hollanti, Kreikka, Tanska ja Itävalta.

Osallistujamaiden edustajat tekevät opintomatkoja mukana oleviin maihin ja tutustuvat toistensa työtapoihin elinikäisen oppimisen näkökulmasta.

Tavoitteena on lisätä yhteistyötä, oppia toisilta ja jalkauttaa parhaita toimintatapoja omiin toimintaympäristöihin. Lisäksi projekti vahvistaa setlementtityön näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Katto-organisaatio on kansainvälinen setlementtiliitto The International Federation of Settlements and Neighborhood Centers. Rahoitus projektiin, joka jatkuu vuoden 2023 loppuun, tulee EU:lta ja siinä on mukana 11 maata ja 12 setlementtiä Euroopasta. Projektia johtaa IFS:n verkosto, johon myös IFS:n Helsingin toimisto kuuluu.

Setlementit tarttuvat yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen

Projekti keskittyy työmuotoihin, jotka tukevat ja auttavat haasteellisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten oppimista ja vahvistumista. Aikuiskoulutustyö, jota tehdään pakolaisten, siirtolaisten, köyhien, päihde- ja mielenterveyskuntoutujien, vankien, asunnottomien, kehitysvammaisten ja pitkäaikaistyöttömien kanssa on hyvä esimerkki.

Projektin aikana kirjoitetaan ns. White Paper, jonka tarkoitus on lisätä setlementtityön näkyvyyttä EU:ssa ja YK:ssa. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyviä asioita valmistelee projektiin liittyvä Political Group.

Opintomatkalla Tampereella

Tamperelaiset setlementit Setlementti Tampere, Rientolan Setlementti ja Ahjolan Setlementti saivat maaliskuun viimeisellä viikolla vieraikseen projektissa mukana olevaa setlementtiväkeä Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Ranskasta, Itävallasta, Unkarista, Italiasta ja Espanjasta.

Vieraat tutustuvat tamperelaisten setlementtien toimintaan eri toimintayksiköissä. Työväenmuseo Werstaan Ysäri-näyttelyssä he saivat tietoa ajasta, jolloin Setlementti Tampere perustettiin (vuonna 1994). Paikallisesta elämänmenosta vieraat saivat maistiaisia muun muassa Rauhanniemen kansankylpylässä sekä tarpoessaan maanantain lumimyrskyssä.

Lisätietoja: IFS FOSTERING SOCIAL JUSTICE – 2021-2024 – IFS (ifsnetwork.org)