Mitä kansainvälinen setlementtityö on pähkinänkuoressa? Katso uusi IFS:n video: We’re Right Here!

Home » Uutisarkisto » ”Rasismi ja syrjintä aiheuttavat vahinkoa kaikille”

”Rasismi ja syrjintä aiheuttavat vahinkoa kaikille”

20.3 – 26.3 vietetään rasismin vastaista viikkoa. Tänä vuonna viikolla syvennytään erityisesti työelämän rasismiin.

Kansalaisuuden, ihonvärin, etnisen taustan, uskonnon tai muiden tekijöiden ei tulisi vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan ja millaisia mahdollisuuksia hän saa yhteiskunnassa. Tämän eteen on tehtävä työtä.

Setlementti Tampere työskentelee monin tavoin rasismia vastaan. Esimerkiksi Didar- kunniaväkivaltatyössä etsitään toimintatapoja, jotka kunnioittavat jokaisen yksilön ihmisoikeuksia.

Rasismin vastaisen viikon kunniaksi Didarin toiminnanohjaajamme Camilla Polviander haastatteli pitkäaikaista arabiankielisen miesten ryhmän ohjaajaamme Mahmoud Machaalia siitä, kohtaavatko ihmiset rasismia arjessaan ja miten sitä voisi vähentää.

”Rasismi ja syrjintä aiheuttavat vahinkoa kaikille”, toteaa Mahmoud. ”Valitettavasti ihmisiä kohdellaan edelleen eri tavalla mm. ihonvärin, uskonnon tai etnisen taustan takia. Ihmiset soittavat minulle paljon ja kertovat, etteivät pääse esimerkiksi työhaastatteluun vieraskielisen nimensä takia. Naisilla myös oman kulttuurin mukainen pukeutuminen voi olla este työelämään pääsylle”.

Onko tälle mitään tehtävissä, eli miten rasismia voisi vähentää?

Mahmoud on toiveikas ja näkee siihen useita keinoja:

”Julkisessa keskustelussa tulisi nostaa enemmän esiin positiivisia esimerkkejä ja asioita maahanmuutosta. Valtion ja kuntien tulisi järjestää rasismin vastaisia kampanjoita, jotta ennakkoasenteet vähenisivät. Niiden tulisi tukea rahallisesti myös setlementtien kaltaisia järjestöjä, jotka tekevät työtä rasismin ehkäisemiseksi ja mahdollistavat erilaisten ihmisten kohtaamista ja dialogia. Maahanmuuttajille tulisi tarjota omalla kielellä enemmän tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja esimerkiksi työntekijöiden oikeuksista. Kotoutuminen ja kiinnittyminen yhteiskuntaan sujuisi myös paremmin, jos tärkeiden perheenjäsenten saaminen Suomeen olisi nykyistä helpompaa.”

Hyvää rasismin vastaista viikkoa!