Välitä rajoista! -tekijätyö

Seksuaaliväkivalta - aihekuva
Home » Palvelut » Väkivaltatyö » Välitä! – seksuaaliväkivaltatyö » Seksuaaliväkivalta – Tekijätyö ja Välitä rajoista!

TÄMÄ SIVU EI OLE TOISTAISEKSI VOIMASSA!
Klikkaa logoa vasemmassa yläkulmassa päästäksesi Setlementti Tampereen viralliseen sivustoon.

Välitä rajoista! -hanke

Välitä rajoista! -hanke tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua sinulle, jos olet yli 15-vuotias ja olet rikkonut tai pelkäät rikkovasi toisen seksuaalisia rajoja. Voit ottaa yhteyttä hanketyöntekijään, jos olet huolissasi seksuaalisista ajatuksistasi tai toiminnastasi. Voimme keskustella tilanteestasi ja sen vaikutuksista elämääsi puhelimitse, etäyhteydellä tai kasvotusten. Keskusteluissa voimme puhua myös siitä, mikä auttaisi selviytymään ja ehkäisemään vastaavia tilanteita jatkossa. Tapaamiskertojen määrää ei ole rajoitettu. Etsimme yhdessä sinulle sopivia, rikoksettoman elämän mahdollistavia keinoja ja osana tukea voi olla Uusi Suunta -yksilökuntoutusohjelman toteuttaminen. Voit ottaa yhteyttä meihin nimettömästikin.

Läheisille:

Tarjoamme keskusteluapua joko lyhyt- tai pidempiaikaisesti, jos läheisesi on syyllistynyt seksuaalirikokseen, tai olet huolissasi hänen haitallisesta seksuaalisesta toiminnastaan.

Ammattilaisille: 

Tarjoamme konsultaatiota ja tukea asiakasohjaukseen. Teemme tiivistä verkostoyhteistyötä, ja järjestämme koulutuksia seksuaaliväkivallasta ja tekijätyöstä. Yhteyttä voi ottaa sähköpostilla tai puhelimitse. Olemme tavoitettavissa virka-aikana ja soitamme takaisin, jos emme heti pääse vastaamaan.

Hanke on julkaissut ammattilaisille myös sähköisen oppaan nuorten tekijöiden auttamiseen (pdf).

Välitä rajoista! -hanke koordinoi Pirkanmaan Seri-verkkoa sekä on aktiivinen jäsen valtakunnallisessa Seri-verkossa. Näissä moniammatillisissa verkostoissa jaetaan seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen liittyvää asiantuntijatietoa. Verkostoon kuuluu sosiaali-, terveys-, ja rikosseuraamusalan ammattilaisia.

Välitä! -työn esite toimii myös hankkeen esitteenä.

Yhteystiedot:

Hanketyöntekijän yhteystiedot

Muita tekijätyöhön erikoistuneita palveluita:

Oulu, Seritatyö/Vuolle Setlementti: https://www.seritatyo.fi/

Helsinki, SeriE: SeriE-Lapsikohteisuuden osaamiskeskus

ROAD-hanke, Siltavalmennus: https://siltavalmennus.fi/toiminta/road

Mielenterveystalo, omahoito: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/seksuaalinen-kiinnostus-lapsiin/Pages/default.aspx

Välitä rajoista! -hanketta (2024–25) rahoittaa oikeusministeriö.

Hoidon sisältöjä

  • Mietitään, miksi teko tapahtui ja mitä tarvitaan, että tekoa ei enää tapahdu.
    Tekojen seurausten työstäminen: haasta tekijää miettimään, mitä erilaisia vaikutuksia teoilla voi olla. Edistetään vastuunottamista omista valinnoista ja teoista myös pidemmällä aikavälillä.
  • Tekojen uusiutumisen ennaltaehkäiseminen: tunnistetaan niitä asioita ja hetkiä, mitkä lisäävät riskiä teon uusiutumiseen. Suunnitellaan etukäteen, mitä tehdään niissä tilanteissa, kun repsahdus voi olla lähellä. Esim. kun ahdistaa, henkilö ei menekään nettiin etsimään kiellettyä materiaalia, vaan toimii muulla ennalta sovitulla tavalla (lähtee lenkille, kavereiden luo tms).
  • Arvotyöskentely: mitä ristiriitoja on omien arvojen ja tekojen/mieltymysten välillä? Arvoihin voi kuulua, ettei lasta saa vahingoittaa, mutta toisaalta teoissa voi näkyä mieltymys hyväksikäyttäviin tekoihin lapsia kohtaan.
  • Mielekkään elämän mallin pohdinta: mitä harrastuksia tai uusia sosiaalisia verkostoja asiakas voisi lisätä elämäänsä, niin että hän saa lisää sellaista tekemistä, josta nauttii ja kokee tulevansa hyväksytyksi?
  • Kuntoutuksen ja muiden palveluiden tarpeen selvittäminen.

Muista auttajana: mikäli henkilö on saanut seksuaalirikoksesta tuomion, hän on mitä todennäköisemmin rikokseen syyllistynyt. Hoidon tarkoituksena ei ole poistaa tehtyjä tekoja tai saada tekijää tuntemaan itseään syyttömäksi. Parhaimmillaan hoito estää tekojen uusimista ja vahvistaa henkilön kykyä toimia elämässä omat ja toisten rajat tunnistaen, jotta ei enää tulisi vahingoittaneeksi itseään ja muita.

Opas nuorten tekijöiden auttamiseen

Opas nuorten tekijöiden auttamiseen

Lataa sähköinen opas “Miten kohdata nuoria, jotka ovat syyllistyneet tai saattavat syyllistyä seksuaaliseen väkivaltaan” (pdf 10 Mt).

Opas on suunnattu ammattilaisille ja muille auttajille, jotka kohtaavat tehtävissään nuoria.

Oppaan on tuottanut Välitä! Nuorten hanke (2020–2022) oikeusministeriön rahoituksella.