Home » Palvelut » Kipinä – kiusaamisväkivaltatyö » Kipinä_Tietoa kiusaamisesta

Tietoa kiusaamisesta

Kiusaamisväkivalta

Kiusaaminen on väkivaltaa, jossa useat erilaiset väkivallan muodot yhdistyvät. Se voi olla henkistä, fyysistä ja digitaalista väkivaltaa ja vallan väärinkäyttöä, mutta mukana voi olla piirteitä myös seksuaalisuutta loukkaavasta väkivallasta ja taloudellisesta väkivallasta. Kun kiusaamisen sijaan puhutaan kiusaamisväkivallasta, korostetaan toimintaa väkivaltana.

Esimerkiksi ulkopuolelle jättäminen, mustamaalaaminen, nimittely, vähättely, nöyryyttäminen ja fyysinen väkivalta ovat keinoja, joilla kokijalle tuotetaan erilaisuuden leima. Kiusaamisväkivallan voidaan nähdä heijastavan yhteiskunnan arvoja ja normeja, joita kiusaamisella tietoisesti tai tiedostamatta pyritään ylläpitämään oman yhteisöön kuulumisen varmistamiseksi.

Kiusaamisväkivalta on yleensä toistuvaa, pitkäkestoista ja tahallista kohdistuen tiettyihin ryhmän jäseniin esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla tai harrastuksissa.

Kiusaamistilanteissa on tunnistettavissa erilaisia rooleja, joita yhteisön jäsenet voivat ottaa. Tällaisia rooleja ovat kokijan lisäksi esimerkiksi tekijä, apuri, vahvistaja, sivustakatsoja ja puolustaja. Roolit eivät aina ole selvärajaisia, vaan ne voivat olla myös päällekkäisiä ja vaihdella eri tilanteissa. Kiusaamiseen puuttuminen on aina koko yhteisön vastuulla.

Kiusaamisväkivallan kohteeksi voi joutua kuka vaan, mutta erilaisiin vähemmistöihin kuuluvat ovat erityisen suuressa riskissä.

Kiusaamisväkivallan seuraukset

Kiusaaminen on väkivaltaa, jonka seuraukset jatkuvat usein pitkään kiusaamisen päätyttyä. Kokemukset vaikuttavat kokonaisvaltaisesti mielen ja kehon tasolla heijastuen myös ihmissuhteisiin. Kokemukset saattavat nousta pinnalle myös vasta myöhemmässä vaiheessa elämää, tyypillisesti erilaisissa elämän nivelvaiheissa, kuten uusien opiskelujen alkaessa tai työpaikkaa vaihtaessa.

Väkivalta vaikuttaa siihen, miten näemmä itsemme, muut ihmiset ja ympäröivän maailman. Turvallisuuden tunne, usko omiin kykyihin ja luottamus toisiin ihmisiin voi kärsiä. Häpeästä voi tulla minuutta vahvasti määrittävä tekijä.

Masennus, ahdistus, sosiaalisten tilanteiden jännittäminen, univaikeudet ja kehosuhteen haasteet ovat yleisiä seurauksia. Kokijoilla saattaa esiintyä myös itsetuhoisia ajatuksia ja itsen satuttamista. Itsemurhan, päihderiippuvuuden ja syömishäiriöiden riski on kohonnut.

Osalla kokijoista kokemukset voivat näkyä itseen kohdistuvana vaativuutena ja suorittamisena. Mielen sisäinen puhe saattaa olla kriittinen ja omia tarpeita voi olla vaikea tunnistaa, jolloin riski uupumiselle kasvaa.

Jos kokemus jää käsittelemättä ja kokija ilman tukea, voi kiusaamisväkivalta traumatisoida. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja kokemuksista on aina mahdollista selvitä.

Apua kannattaa hakea!

Yhteystiedot

kipina@setlementtitampere.fi

puh. 050 355 0066, Tanja Niemelä, kriisityöntekijä

puh. 050 515 1489, Tiia Hannukainen, kriisityöntekijä

Posti- ja käyntiosoite

Nalkalankatu 12 G, 33200 Tampere

Some

Facebook

Instagram